Poleć znajomemu| Forum
Forum opiekują się:

Magdalena Vogt-Komorowska

Zuzanna Cajbel

Magdalena Lis

Magdalena Różańska

Remigiusz Stanisławek

Sonda
Czy uważasz, że warto dodatkowo oszczędzać na emeryturę?
tak, sam oszczędzam dodatkowo na emeryturę
tak, na razie jeszcze nie oszczędzam na dodatkową emeryturę bo jestem za młody
tak, na razie jeszcze nie oszczędzam na dodatkową emeryturę bo nie mam z czego
nie wiem czy warto, ale oszczędzam
nie wiem czy warto, sam nie oszczędzam
nie warto, emerytura z I i II filaru mi wystarczy
nie warto, i tak nic z tego co będę oszczędzał nie zostanie, wszystko zjedzą pośrednicy
« powrót do działu: Ubezpieczenia komunikacyjne

Komentarze do wątku:

Obniżenie kwoty odszkodowania
2010-02-12 01:04 piątek ~Ciekawy_PL
Witam. Niedawno doszło do kolizji w której zostały uszkodzone pojazdy, sprawca został ustalony przez funkcjonariuszy wydziału ruchu drogowego itp. Dziś wykonane zostały oględziny pojazdu poszkodowanego i z ust rzeczoznawcy padło stwierdzenie: "jeśli naprawa nie będzie rozliczana bezgotówkowo, TU wypłaca jedynie 80% przyznanej kwoty", zastanawiam się co to za bzdura?! Dodam iż pojazd jest prawie nowy, ma ok 12 000 km przebiegu, wartość ok 65 - 70 tyś zł / koszt naprawy max 4000 - 5000 tyś zł W jaki sposób mam wykonać naprawę w ASO (nie jakieś tam serwisy u pana juzka), skoro TU nie wypłaci całości kwoty wg kosztorysu przygotowanego przez ASO ?? Czy jest jakaś podstawa prawna takiego postępowania TU ??
  • 2010-02-15 15:06 poniedziałek ~year_2201 | [+] odpowiedz
    zlikwidować szkode bezgotówkowo??? oddasz tylko samochód a ASO rozliczy się z TU i to wszystko, chyba że chcesz jeszcze 'zarobić' na odszkodowaniu.... ja kiedyś likwidowałem szkode z link4 w ASO bezgotówkowo, wszystko bez problemów, zaakceptowali wycenę i wszystko odbyło się bez kłopotów.
  • Wstawić do serwisu
    2010-02-15 20:43 poniedziałek ~dorota1 | [+] odpowiedz
    jeżeli nie odpowiada ci kwota odszkodowania,wstaw auto do serwisu i nie obchodzi cie jak serwis sie rozliczy-ty masz mieć naprawione.Na ubezpieczeniach obowiązkowych się nie zarabia-tak mówi ustawa.
  • Wstawić do serwisu
    2010-02-20 14:38 sobota ~rivka | [+] odpowiedz
    Oczywiście tym bardziej, że pzu ma całą masę takich serwisów współpracujących z nimi, które gwarantują szybką naprawę uszkodzonego auta.
  • Wstawić do serwisu
    2010-02-20 21:20 sobota ~anna | [+] odpowiedz
    ja wiem ,ze rewelacyjnie sprawdza sie tutaj karta PZU Pomic.Zwlaszcza w takich warunkach jakie mamy teraz.
  • ...
    2010-02-24 00:49 środa ~Ciekawy_PL | [+] odpowiedz
    Oczywiście to bardzo proste, jednak należę do ludzi uparcie dążących do wyjaśnienia niejasnych kwestii z którymi chyba każdy spotyka się na codzień... Głównie chcę się dowiedzieć dlaczego TU postępuje w taki a nie inny sposób, i co ważniejsze - czy jest to zgodne z prawem? W odpowiedzi podczas rozmowy telefonicznej konsultant stwierdził że jest to ich sposób na "oszusta", tego właśnie nie rozumiem (kolizja jest niewątpliwym faktem, moje konto od nastu lat bez szkodowo, max zniżki, szkoda z OC sprawcy do tego interwencja policji WRD). Mam kosztorys naprawy przygotowany przez ASO (bez naciągania na samochód zastępczy i wyrównanie z tytułu straty na wartości rynkowej pojazdu po kolizji). Dlatego zwracam się z zapytaniem czy TU ma prawo do obniżenia kwoty odszkodowania i gdzie szukać podstaw prawnych. Niestety wydaje mi się że jest to następny ze sposobów na "zarobienie", przez TU
  • ...
    2010-02-24 01:06 środa ~Ciekawy_PL | [+] odpowiedz
    Dlaczego w Polsce osoba poszkodowana ma dorabiać firmy które z założenia powinny zadbać o wyrównanie strat wynikających w tym konkretnym przypadku ze zdażenia losowego. Uzyskałem nowe informacje: otrzymam pozostałe 20% kwoty jeśli przedstawię faktury / rachunki na wykonaną naprawę...niestety dochodzę do przekonania że albo TU to zakład pracy chronionej albo ktoś z premedytacją robi ze mnie...!!! Aby otrzymać rachunek czy inny dokument należy kokryć pełny koszt usługi w tym również części do niej użytych - !!! BZDURA !!!
  • ...
    2010-06-12 13:10 sobota ~Nie -ciekawy | [+] odpowiedz
    A mnie się wydaje że to ty szukasz sposobu na zarobienie na TU. Skoro masz tek kosztorys z ASO to oddaj samochód do ASO i przeznacz energię na szukanie prawdziwych dziur w całym. To rzeczywiście kuriozum. Możesz bezproblemowo dostać samochód naprawiony a ty jeszcze kombinujesz...
  • ...
    2010-06-12 13:14 sobota ~maxx | [+] odpowiedz
    Racja. Bo tak właściwie to po co chcesz dostać te pieniądze skoro masz "bez naciągania" zrobiony kosztorys w ASO? Będziesz tylko kurierem który przeniesie te pieniądze z PZU do ASO. No chyba że...
  • Nie takie proste
    2010-07-15 00:20 czwartek ~Art | [+] odpowiedz
    przy starszym pojeździe ciężarowym do nowych części trzeba dopłacić amortyzację, np. 30% i VAT 22% wtedy ode chce się wstawiania samochodu do serwisu.Wszyscy zarabiają, a ty masz koszty, przez to, że ktoś w ciebie wjechał.
« powrót do działu: Ubezpieczenia komunikacyjne