Odpowied¼ do komentarza:
TRAGI-KOMEDIA i KOMPROMITACJA DZIA£ÓW LIKWIDUJ¡CYCH SZKODY Z OC/AC
Szkoda zlikwidowana-wyp³acona za pojazd z OC sprawcy z kilkudniowym opó¼nieniem ,,na o¶wiadczenie" (sprawca zlikwidowa³ szkodê z AC - w Allianz ).
P.S. Generalnie nie polecam, nawet przy st³uczce ( najlepiej od razu wezwaæ Policjê i samemu im dos³aæ notatkê; s± Komendy, które wydaj± dokument ).
Opis:
a. k³amstwo z terminami kontaktu ( 2 dni od zg³oszenia ); trzeba siê prosiæ o oglêdziny.
b. nie sporz±dzaj± protoko³ów szkód z kwalifikacj± uszkodzeñ ( na które to protoko³y powo³uj± siê w odpowiedziach na odwo³anie )
c. w kosztorysie kwalifikuj± do wymiany czê¶ci nieuszkodzone lub nie nadaj±ce siê do wymiany ( cel jasny: ,,wyliczyæ ca³kê" ).
W sprawie ,,wrzuci³em im" opiniê bieg³ego rzeczoznawcy podwa¿aj±c± zaistnienie ca³ki. Czekam 4 tydzieñ na odpowied¼ i ... nic.
d. do panelu szkody do³±czaj± tylko te dokumenty, które ,,pasuj±";
e. na ¿±danie akt - nie przysy³aj± dokumentacji kompletnej ( zas³aniaj± siê ochron± danych osobowych, które to dane... ja udostêpni³em ).
f. ,,dyskryminuj±" koszty pracy lakierników/blacharzy ( stawki ASO netto - 135 z³ netto/rbg (lakiernik) i 125 z³ netto/rbg (blacharz) , ,,kosztorysowe" / ,,warsztatowe" - równe dla blacharzy i lakierników tj. odpowiednio: 60 z³ netto / max. 100 z³ netto ); Pos³a³em zawiadomienie do UOKiK ( do wiadomo¶ci KNF / RU ).
g. nie maj± pojêcia, ¿e 01.07.2013 r. Rzecznik Ubezpieczonych ma now± siedzibê ( w pismach ,,³aduj±" informacjê o starym adresie )
h. ¿±daj± rachunków/faktur za naprawê do których nie maj± prawa (pojazd mia³ czê¶ci oryginalne) i ... najlepiej aby zg³osiæ je do oglêdzin przed lakierowaniem ( informacja 2,5 miesi±ca po zg³oszeniu szkody ! ).
i. ,,wykasowuj±" tre¶ci z ,,internetowego zg³oszenia" szkody, z którym nie mo¿na siê siê zapoznaæ po zamkniêciu opisu. ( opis / nr rachunku ). Cel jasny: jak drugi raz opiszesz, to mo¿e siê ,,walniesz w jakim¶ s³ówku" i ju¿ jest przyczyna do opó¼nienia lub zakwestionowania wyp³aty.
ALE TO JEST NIC !!!
,,Fachowcy" z ALLIANZ po wyp³acie szkody AC sprawcy i dla mnie z jego z OC - postanowili ,,namierzyæ" OC mojego pojazdu i ... wys³ali ,,regres" do mojego Ubezpieczyciela. Jednak zamie¶cili pliki nieczytelne. Mój Ubezpieczyciel ... 4 tydzieñ czeka na akta i nie mo¿e siê doczekaæ.
Sprawa jest naprawdê rozwojowa, bo je¿eli to jest ,,sta³a praktyka" tego Ubezpieczyciela to kto wie ILE OSÓB NARAZILI NA UTRATÊ ZNI¯EK I O JAK¡ ,,KASÊ" BEZPODSTAWNIE SIÊ WZBOGACILI.
Poniewa¿ czekam na stanowisko w sprawie koñcowej wysoko¶ci odszkodowania, jeszcze nie powiadomi³em wszystkich mo¿liwych instytucji (KNF/UFG/RU/UOKiK) oraz mediów o stwierdzonym przypadku.
Mam nadziejê,¿e zostan± przeprowadzone stosowne kontrole, które przede wszystkim sprawdz± kogo ... zatrudnia ten Ubezpieczyciel. Dla mnie istniej± powa¿ne przes³anki do zbadania i (moim zdaniem) - wstrzymania dzia³alno¶ci ubezpieczeniowej na terenie Polski tego ca³ego ,,towarzystwa" ( ubezpieczeñ ? ).